fbpx

Woke spilleregler

Det kan være svært at holde retningen på debatter eller samtaler, så der ikke opstår meningsmonopoler eller at man bliver domineret eller dømt af andre på forhånd. Derfor har Dennis Nørmark og Vincent Hendricks lavet et sæt spilleregler som skal sikre at alle har lige adgang til debatterne.

Del dette indlæg

Det kan være svært at holde retningen på debatter eller samtaler, så der ikke opstår meningsmonopoler eller at man bliver domineret eller dømt af andre på forhånd.
Derfor har Dennis Nørmark og Vincent Hendricks lavet et sæt spilleregler som skal sikre at alle har lige adgang til debatterne.

Ordet woke er et identitetspolitisk og aktivistisk begreb, som betegner en oplevet social, køns- eller racemæssig uretfærdighed.
Wokeness, eller det at være woke, signalerer en social bevidsthed og en politisk opmærksomhed på bestemte samfundsgruppers privilegier og undertrykkelse af andre grupper.

Spilleregler til woke-debatten

 

1. Et synspunkts rigtighed eller urigtighed er uafhængigt af, hvem der har det – køn, etnicitet, hudfarve, seksualitet giver ikke dig en særlig ret til ikke at blive anfægtet på dine holdninger.

2. Du må være fordomsfri nysgerrig på intentionen i ytringer, du bliver såret af.

3. Du er forpligtet på at prøve at forstå, hvad din modstander mener – ikke på at være enig.

4. Hvis dine følelser bliver såret af det, de andre mener, er det dig, der skal forlade samtalen, hvis den skal forlades – og ikke dem, der har såret dig.

5. De andres følelser skal stadig anerkendes.

6. Man må ikke udelukke synspunkter fra fællesskabet.

7. Det kræver samarbejde at være uenige om noget.

Født i 1970, dr. phil., ph.d., professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier (CIBS) ved Københavns Universitet. Han har også lavet et oplæg til Guldborgsund Kommunes Dannelseskonference.
Vincent F. Hendricks
Født i 1978, cand.mag. i antropologi, forfatter og foredragsholder og bestyrelsesformand for Egå Ungdoms-Højskole.
Dennis Nørmark

Alle indlæg er udtryk for mine egne holdninger

Find ud af mere

Behold store bededag

Den nye SVM-regering vil afskaffe en helligdag for at finansiere øgede udgifter til Forsvaret, og det bliver efter alt at dømme store bededag.

Læs mere »

Mere overvågning = mere sikkerhed?

Privatlivsbeskyttelsen er en grundsten i demokratiet, og den skal vi som samfund værne om. Overvågningssamfundet er en realitet, og det bliver kun værre herfra – de seneste år har budt på en kraftig stigning i tiltag, der skal øge statens mulighed for at kontrollere sine borgeres adfærd.

Læs mere »