
“Det er så dejligt, at vi lokalt har folk med “grønne fingre” som endda om natten, vil hjælpe os med at plante vores blomsterkummer om. Ærgerligt at de ikke nåede at blive helt færdige “
Skriver Vores Nykøbing på deres Facebookside d. 2. juli 2022
Mere overvågning!
Det er stensikkert at man ved sådanne opslag altid når til samme konklusion;
Mere overvågning. Men er det den rigtige vej frem?
Mange danskere bakker op om flere kameraer i det offentlige rum: “Jeg laver ikke noget, som folk ikke må se” er en frase der ofte bliver brugt. Det menes også at kunne forebygge alt fra kriminalitet til terror.
Overvågning ≠ Sikkerhed
Der er eksempler på, at videoovervågning er blevet misbrugt. I artiklen “Private danske overvågningskameraer bliver streamet live på nettet” kan man læse, hvordan videoer fra mere end 180 private danske overvågningskameraer er havnet på en hjemmeside på nettet, der streamer videoer fra kameraer over hele verden – uden at ejerne af kameraerne har indvilget i, at deres private optagelser bliver delt. I artiklen forklarer Lars Jacobsen, chefredaktør på IT-hjemmesiden Computerworld, at det er et velkendt problem, at folk, der sætter overvågningsudstyr op, selv ender med at blive overvåget.
Og selv om det er ulovligt at streame andres private videoer, kan det være svært at retsforfølge bagmændene, forklarer seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup i artiklen. Der er også risiko for, at fortrolige oplysninger bliver offentliggjort ved menneskelige fejl, som lektor i informations- og medievidenskab på Aarhus Universitet Peter Lauritsen forklarer det i artiklen “Vi elsker overvågning” på Videnskab.dk.
Ifølge Microsofts direktør, Brad Smith, frygter IT-giganten, at overvågningsteknologier som ansigtskendelse bliver misbrugt, og derfor har Microsoft afvist at sælge softwaren til de regeringer, som har ønsket det. Det fremgår af Ritzau-artiklen i Berlingske “Microsoft frygter misbrug af ansigtsgenkendelse”, hvor Smith udtaler: “Vi vil ikke sælge tjenester med ansigtsgenkendelse noget sted i verden, hvor formålet er overvågning.”
Danske myndigheder anklaget for at bidrage til diktaturstaters overvågning af borgere
Under overskriften “Made in Denmark” afslørede Dagbladet Information i samarbejde med BBC i en række artikler i 2018, hvordan den britiske våben- og overvågningsgigant BAE Systems Applied Intelligence via sit danske datterselskab i Nordjylland har leveret masseovervågningsteknologi til diktaturstater i Mellemøsten og Nordafrika. Med tilladelse fra Erhvervsstyrelsen har firmaet forsynet regimerne i Saudi-Arabien, Qatar, Oman, De Forenede Arabiske Emirater, Algeriet og Marokko med masseovervågningsteknologi, der kan overvåge en hel befolknings aktiviteter på nettet. Afsløringerne vakte massiv kritik fra mellemøsteksperter og menneskerettighedsorganisationer, som vurderede, at overvågningsteknologi i de lande systematisk bliver brugt til at krænke menneskerettighederne. Sagen fik daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til at love at arbejde for at stramme den danske eksportkontrol i tråd med EU-Parlamentets vedtagelse af en strammere lovgivning for eksport af overvågningsteknologi. Det kan man læse i artiklen “Brian Mikkelsen: EU-forslag om overvågningseksport er et skridt i den rigtige retning” på Information.dk.
Det mener jeg
Privatlivsbeskyttelsen er en grundsten i demokratiet, og den skal vi som samfund værne om. Overvågningssamfundet er en realitet, og det bliver kun værre herfra – de seneste år har budt på en kraftig stigning i tiltag, der skal øge statens mulighed for at kontrollere sine borgeres adfærd.
Der er ikke lighedstegn mellem øget overvågning og øget sikkerhed – heller ikke selvom regeringen under (S) kalder det for “sikkerhedskameraer”. Hvis der skabes en tryghed er den falsk, for det fører ikke til flere opklaringer eller afskrækker kriminalitet eller drengestreger.
Jeg tror heller ikke befolkningen i Kina er ovenud begejstret for for teknologien bag ansigtsgenkendelse, der bruges til at følge og udspionere etniske minoriteter.
Dem der siger “Hvis man opfører sig pænt, bruges optagelsen jo ikke til noget”, opfører sig i forvejen anstændigt og laver ikke hærværk. Problemer er at nå dem, der ikke er på samme kognitive niveau.
Man kan vende spørgsmålet om og spørge:
– Hvem skal tage sig af den øget overvågning?
– Hvor meget skal der investeres i det projekt og hvor længe?
Øget overvågning er ikke løsningen. Vi skal tilbage til forældrene og deres samfundsansvar, med at fylde deres børn med kærlighed, sund fornuft og god opdragelse.
Jeg har selv haft lejlighed midt i gågaden og har set mange forskellige typer lave ballade ved udstillingerne, smadre vinduer og stjæle de skilte, forretningerne havde glemt at tage ind for natten. Det er ikke bare et ungdomsproblem.
Nu kommer der ifølge Folketidendes artikel “Politi sætter overvågning op” øget overvågning ved Cementen og Evigheden i Nykøbing, efter ønske fra politiet. Det er et projekt der vil tage et år, hvorefter politiet gennemgår deres indsamlet data, for at kunne dokumentere om den overvågningen har virket.
Her skal det også tilføjes at der er problemer med bilkørsel i for høj fart og handel med stoffer.
Jeg savner at kunne støde på et hold natteravne, der med deres blotte tilstedeværelse kunne få hærværk, vold og anden småkriminalitet til at falde drastisk. Det var også jævnligt man kunne møde og tale med politiet, der hurtigt kunne skride ind, hvis der var behov for det.
Fællesnævneren for dem begge er dialog.
– Hvorfor også lave sådan et opslag på Facebook? Det bidrager slet ikke til noget positivt, tværtimod.
Links:
- Optagelser fra private overvågningskameraer kan ses live på nettet – Berlingske.dk
- Vi elsker overvågning – Videnskab.dk
- Microsoft frygter misbrug af ansigtsgenkendelse – Berlingske.dk
- Overvågning: Made in Denmark – Information.dk
- Brian Mikkelsen: EU-forslag om overvågningseksport er et skridt i den rigtige retning – Information.dk
- Politi sætter overvågning op – Folketidende.dk
- Natteravnene Nykøbing Falster