fbpx

Behold store bededag

Den nye SVM-regering vil afskaffe en helligdag for at finansiere øgede udgifter til Forsvaret, og det bliver efter alt at dømme store bededag.

Del dette indlæg

Baggrund

Den nye SVM-regering vil afskaffe en helligdag for at finansiere øgede udgifter til Forsvaret, og det bliver efter alt at dømme store bededag.

Jacob “jeg har været i forsvaret” Ellemann-Jensen, danmarks nye forsvarsminister, mener der mangler penge i forsvarets kasse.

Hvad er stor bededag?

Store Bededag er en dansk helligdag, der falder den fjerde fredag efter påske og dermed tre uger før pinsen. Oprindeligt hed store bededag ”ekstraordinær almindelig bededag” og var en af tre faste- og bededage.  Indtil 1686 bestod store bededag af en række helligdage i efteråret, men da dagene kolliderede med høsten, besluttedes det at samle dagene til én helligdag i foråret.

En klassisk bededag var en af de mange, mindre helligdage i løbet af året og bød ofte på bod og faste for folket. Tidligere var hver onsdag f.eks. en officiel bededag ude på landet, hvor folket skulle faste, og præsterne skulle bede for freden.

Da den tidligere S-regering i kølvandet på krigen i Ukraine gav Forsvaret et såkaldt kasseeftersyn, viste det en række “væsentlige udfordringer”, som fx større nedslidning af materiel end forventet og
udfordringer på IT-området med teknisk gæld og nye krav til digitalisering.

“Blandt andet er flere danske kaserner "ved at falde sammen", og så er der hårdt brug for at fyldt Forsvarets lagre med blandt andet ammunition.”
fortæller Kristian Søby Kristensen til TV2
Seniorforsker og leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet

Det mener jeg

Kig indad først!

Alt for mange gange har jeg hørt fra personer i forsvaret, om deres overforbrug for “at kunne opretholde budgettet for næste år”.
De har bl.a. skulle brænde diesel af på en sikret plads, eller bliver sat til at køre i ring, i forsvarets køretøjer – bare for at bruge løs, så de på næste års budget kan få lige så meget benzin eller diesel.

Har også hørt om hvordan de bliver sat til at skyde af op i luften, bare for at bruge krudt og kugler.

Så forsvaret burde kigges efter i sømmene, for om det dog ikke er muligt at finde pengene internt.

Jeg er med på at vi burde styrke vores cybersikkerhed, der pt. svarer til at have en centervagt til at holde øje med hele internettet. Men pengene skal findes et andet sted. Ferier og fridage er mange menneskers åndehul og det skal der ikke skæres ned på.

-Hvad så når krigen er slut – får vi så bededagsferien tilbage?

Vi skal arbejde mere og blive hurtigere færdig med vores studier. Der er ikke plads til at mærke efter eller tænke sig om – og det skal der være!

Lokalt vil det få store konsekvenser for både Døllefjelde-Musse Markedet og det lokale foreningsliv, som får del i det økonomiske overskud fra markedet, hvis store bededag afskaffes.

Sverige omlagde 2005 anden pinsedag til en fast dato. I stedet for, at anden pinsedag varierer fra år til år, falder den nu i to ud af fem år i weekenden. Det har skabt mere produktivitet og flere arbejdspladser i Sverige.

Dansk Erhverv: Afskaf store bededag

Tilbage i 2007 var der også tale om at afskaffe stor bededag, for at løse manglen på arbejdskraften i den offentlige sektor, men det blev afvist af daværende finansminister Thor Pedersen med kommentaren: – Ja, man kan jo også afskaffe lørdag og søndag.

Alle indlæg er udtryk for mine egne holdninger

Find ud af mere

Behold store bededag

Den nye SVM-regering vil afskaffe en helligdag for at finansiere øgede udgifter til Forsvaret, og det bliver efter alt at dømme store bededag.

Læs mere »

Mere overvågning = mere sikkerhed?

Privatlivsbeskyttelsen er en grundsten i demokratiet, og den skal vi som samfund værne om. Overvågningssamfundet er en realitet, og det bliver kun værre herfra – de seneste år har budt på en kraftig stigning i tiltag, der skal øge statens mulighed for at kontrollere sine borgeres adfærd.

Læs mere »